Wat is een postpartum depressie?
Een postpartum depressie is een depressie die tijdens de zwangerschap of vier weken na de bevalling ontstaat (APA, 2014).
Deze site gebruikt alleen functionele cookies.
Kijk voor meer informatie op onze
Privacy
pagina.
Een postpartum depressie is een depressie die tijdens de zwangerschap of vier weken na de bevalling ontstaat (APA, 2014).
Tijdens de zwangerschap maar ook na de bevalling ervaren vrouwen veelal stemmingswisselingen. De stemming varieert tussen gevoelens van intense vreugde en irritaties of huilbuien. Deze stemmingswisselingen kunnen plotseling optreden en duren meestal niet langer dan enkele uren. Over het algemeen zijn deze stemmingswisselingen een normaal gevolg van de zwangerschap, wat een zeer ingrijpende gebeurtenis is voor zowel lichaam als geest (Honig et al., 2016).
Bij een postpartum depressie verdwijnen de negatieve of sombere gevoelens niet na enkele uren of komen ze steeds weer terug. Men ervaart symptomen zoals bij een ‘normale’ depressie en is hiernaast soms ook bezorgt dat het niet lukt om voor het kind te zorgen. Een postpartum depressie kan er daarom voor zorgen dat je niet kunt genieten van de periode na de zwangerschap en je baby. Tevens kunnen paniekaanvallen, suïcidale gedachten en/of gedachten om het kind iets aan te doen voor komen (NHG, 2019).
Bijna 15% procent van alle moeders krijgt te maken met een postpartum depressie (Pearlstein et al., 2009). Moeders met een depressie in de voorgeschiedenis lopen een hogere kans (25 tot 30%) op het ontwikkelen van een postpartum depressie. Moeders die al eerder een postpartum depressie hebben doorgemaakt hebben 30 tot 50% kans op herhaling bij een volgende bevalling (APA, 2014). Ook mannen kunnen een postpartum depressie oplopen. Dit komt voor bij ongeveer 10% van de vaders (NHG, 2019).
Over het algemeen is de behandeling van een postpartum depressie hetzelfde als die voor een “normale” depressie. Dit omvat bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (waarbij je onder andere leert over je gedachten en waar deze vandaan komen) en andere vormen van psychotherapie. Bij ernstige depressies kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Verder is het praten over je gevoelens en je gehoord voelen een belangrijk deel van de behandeling. Een postpartum depressie gaat namelijk vaak gepaard met schaamte, waardoor je misschien niet zo snel praat over je mentale problemen. Toch is dit wel belangrijk, een depressie is niet iets eenvoudigs en hoef je daarom ook niet alleen op te lossen.
Tijdens een postpartum depressie kan het zijn dat je te maken krijgt met negatieve gedachten over je kind. Soms hangen dit soort gedachten of stemmen in je hoofd samen met een psychotische episode. Een psychose is een toestand waarbij je even je grip op de realiteit kwijt raakt. Tijdens zo’n psychose kan het (bijvoorbeeld) zijn dat stemmen in je hoofd zeggen dat je kind niet gezond is of dat je je kind pijn moet doen. Het is belangrijk om tijdens dit soort momenten hulp te zoeken. Je hoeft je wederom niet te schamen voor dit soort gedachten, je bent niet de eerste die dit meemaakt.
In de hedendaagse samenleving heerst er nog altijd een taboe op (postpartum) depressie, maar dit is absoluut niet nodig. Het is juist nodig om er over te praten en de taboes te doorbreken. Een goede eerste stap is om te praten over je gevoelens met je huisarts of iemand die je vertrouwd. Hierna wordt er gekeken naar de veiligheid van jou en je kind. Indien dit geregeld is, kan het zijn dat een psycholoog of andere hulpverlener je kan helpen bij je depressieve gedachten en gevoelens of dat je medicijnen krijgt voorgeschreven.
Ook met een postpartum depressie is het belangrijk om te werken aan acceptatie. Dit klinkt natuurlijk veel eenvoudiger dan het in de werkelijkheid is, maar het is wel een belangrijke stap. Het is namelijk niet erg dat je depressief bent en/of dat je niet kunt genieten van je baby. Wees niet te streng voor jezelf, het komt namelijk goed. Het is belangrijk dat je de negatieve spiraal doorbreekt door hulp te zoeken en gaat praten over je gedachten en gevoelens.
Voor partners is een depressieve partner een bijzonder lastige situatie.
Partners voelen zich vaak machteloos en wanhopig.
Helemaal tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte van het kind kan de druk op de partner toenemen en de relatie tussen de ouders gespannen worden.
Het is ook als partner/naaste belangrijk om hulp te zoeken.
Naast hulp voor je partner is het belangrijk dat jij als partner je verhaal kwijt kunt en je gehoord voelt.
Zorg daarom ook goed voor jezelf.
Je zult niet de eerste partner zijn die zichzelf wegcijfert.
Het kan weliswaar lastig zijn om over je partner met een (postpartum) depressie te praten omdat je je bijvoorbeeld schaamt, maar het is wel noodzakelijk.
Praat het liefst met iemand die je vertrouwd zoals je huisarts of kraamverzorger.
Een postpartum depressie is voor jou als partner erg belastend, het is daarom ontzettend van belang dat je ook aan jezelf denkt.
Soms kan het zo zijn dat het niet lukt om goed voor je kind te zorgen. Je hebt je handen vol aan jezelf. Het voelt misschien alsof je je kind kwijt gaat raken of dat je hebt gefaald wanneer je hulp gaat zoeken, maar dat is niet zo. Veiligheid blijft het belangrijkste, zowel voor jou als voor je kind. Het kan dan zijn dat je kind inderdaad een tijd ergens anders moet verblijven. Dit is een extreem lastige keuze, maar kan soms wel voor wat ruimte in je hoofd zorgen. Wanneer de situatie weer stabiel is kun je weer gaan bouwen aan de toekomst. Stapje voor stapje. Vertrouw er op dat het goed komt.
Het is niet verstandig om zomaar te stoppen met antidepressiva. Het kan zijn dat je hiermee het risico op een postpartum depressie vergroot. Heb je vragen over je antidepressiva en je zwangerschap of probeer je zwanger te worden? Zoek dan contact met je huisarts.